martes, 20 de octubre de 2015

Lectura i comentari d'una imatge

"Mort d'un milicia" Robert Capa. 1936.

Robert Capa va ser el fotògraf que va captar aquest moment, l’any 1936. Va ser fotògraf  corresponsal de guerra i l’any 1947 va fundar la prestigiosa agència fotogràfica Magnum Photos, que  encara existeix.
La següent fotografia té una temàtica bèl·lica. A la imatge podem veure un milicià abatut. L’enquadrament té un format horitzontal i un pla general, perquè podem un escenari ampli que és el camp i s’incorpora una persona, que és el milicià abatut. Podem veure un milicià sol, no hi ha ningú més, esta ell amb la seva arma agafada a la mà esquerra.
El centre d’interès podem veure que es centra en l’home mort i predominen les línies diagonals, que van des de a dalt de tot de la imatge a la esquerra fins a baix a la dreta, i entremig podem trobar l’home. La imatge fa referència a la regla del terços, perquè podem apreciar a l’home a l’esquerra de la fotografia i així el fotògraf aconsegueix una fotografia més atractiva i així mostrarem més atenció. La mirada es dirigeix cap a l’horitzó, mira recta. Si observem la fotografia podem veure que el pes visual es troba a l’esquerra, que com hem dit abans és l’home abatut.
El fotògraf ha volgut fer una angulació de tres quart, perquè agafa el protagonista una mica de costat perquè així ens dona la impressió de que s’està caient, i veurem que porta a la mà una arma que podria haver tingut una angulació frontal.
L’artista ens enfoca molt el milicià mort i en canvi tot el camp de darrere queda desenfocat per donar-li més importància al milicià. Ens podem imaginar que la imatge té una llum de matí, tot i que no ho podem saber molt bé perquè la fotografia esta presa en blanc i negre.
La imatge té un grau d’iconicitat molt gran perquè és una imatge real, també té un grau de senzillesa perquè només veiem un home amb la seva arma, no hi ha més de quatre element perquè puguem dir que sigui una imatge complexa. No arriba a ser del tot una imatge molt original perquè no ens transmet un missatge molt complex sinó que millor dit és una imatge estereotipada perquè només observant-la podem saber que fa referència a un home mort.
El fotògraf fa servir un recurs expressiu com és la hipèrbole perquè ens exagera el milicià abatut i ens capta el moment que esta caient al terra. També ens vol transmetre emoció, tristesa, penúria, sofriment cap aquest milicià.
La imatge fa referència a diferents codis visuals , un d’ells és el codi espacial, podem veure que té un punt de vista frontal. Observem que és una imatge en moviment captava en el moment idoni i això fa que ens transmeti emocions, com pot ser tristesa. A la escenografia de la imatge veiem un objecte que és l’arma, un camp de batlle i un milicià. L’home rep una llum frontal i això fa que veiem també la seva ombra. Aquesta fotografia no té colors com podria ser el vermell o el verd, sinó que és una fotografia en blanc i negre. Té una simbologia trista, ens fa referencia a totes aquelles persones que perden la vida a les guerres, el sofriment que pateixen...
El títol de la imatge amb la imatge té una relació de complementarietat perquè tots dos aporten significat i també és de recolzament perquè fixa i concreta el significat de la imatge.

Des del meu punt de vista el fotògraf ha volgut captar molt la nostre atenció amb aquesta fotografía, perquè és una imatge molt dura, veure com a un home que esta lluitant a la guerra mori. També penso que potser si la imatge fos a color ens transmitiria molt més sentiments.

En conclusió, Robert Capa ens vol transmetre una determinada imatge de la guerra a través de la seva fotografia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario